Passie voor basilico

De seizoenen van Basilico

Juli is een erg belangrijke maand voor iedereen hier bij Saclà. Juli vormt namelijk het hart van de basilicumpluk, die loopt van eind juni tot eind september, afhankelijk van de hoeveelheid zon en regen die de velden van Piemonte beroeren.

In onze wereld is basilicum de koning van de aromatische kruiden. We oogsten jaarlijks tonnen van dit groene goud voor de productie van onze aromatische pesto’s in een regenboog van kleuren en smaken. De basilicumplanten zijn een heerlijk geurende variëteit met een wonderlijk frisse smaak en een limoentoets. De glooiende zeeën verse basilicum omarmen u bij een bezoek aan Piemonte en bezorgen uw zintuigen een onvergetelijke ervaring.     In april, twee maanden voor de oogst, worden de zaadjes geplant door de vier knappe Amateis broers. De basilicum wordt geoogst bij het ochtendgloren, voordat de zon de groene velden verschroeit. De broers rijden dan met een soort basilicum maaidorser uiterst precies langs de volle rijen met planten, vaak neuriënd en met volle teugen genietend van het fraaie Italiaanse platteland. De planten worden nooit volledig afgesneden, maar alleen “uitgedund”. Daarna worden ze iedere twee weken geplukt, zodat de kleinere blaadjes kunnen groeien. De bergen verse basilicum torenen hoog achter op de snijmachine, voordat ze naar de boerderij worden gebracht om te worden gewassen en verpakt. De basilicumblaadjes maken dan een reis van een half uur over landweggetjes, langs honderden rijen kleurrijke suikermaïs, tomaten en paprika’s naar het basilicumhoofdkwartier in Asti, de thuishaven van Saclà.   In het basilicumhoofdkwartier is er geen tijd te verliezen: de basilicum wordt geplukt en verpakt in amper 24 uur. Precies daarom smaken onze pesto’s zo intens. In Asti begint de pesto magie met een extra wasbeurt, het uitzoeken van de mooiste en beste blaadjes en het toevoegen van de pijnboompitten, knoflook, olie, Grana Padano en Pecorino Romano kaas. Dit klinkt makkelijk, nietwaar? Het is een simpel proces, maar de pure passie van de Saclà familie. En dat is ook de reden waarom onze kleine potjes de eerste plaats blijven bekleden op verschillende markten over de hele wereld… Er rest ons niets meer te zeggen dan: geniet ervan! En vergeet niet: het leven is zoveel beter met de pesto van Saclà!

Pesto

pesto1In Italië wordt pesto vrijwel altijd geserveerd met vers gekookte pasta. De pesto wordt eerst iets verdund en verwarmd met een paar lepels van het kookvocht voordat hij wordt geserveerd met linguini or trenette. Vaak worden ook kleine stukjes aardappel en tuinbonen toegevoegd omdat hun textuur en smaak de pasta en pesto perfect aanvullen, en er bovendien een meer volwaardige maaltijd van maken. Een andere traditionele manier om pesto te gebruiken is door een lepel door de minestrone soep te roeren net voor je hem serveert, waardoor je er een Minestrone alla Genovese van maakt. Dit is vergelijkbaar met de Provençaalse Soupe de Pistou.

Er zijn echter nog ontelbare andere manieren om van de lekkere smaak van pesto te genieten!

pesto2

  • Voeg het eens toe aan gekookte groenten in plaats van boter. Door de warmte versmelt de pesto langzaam met de groenten en komt de smaak vrij.
  • Pesto smaakt erg lekker in aardappelsalades. Voeg gewoon wat Saclà Pesto alla Genovese toe aan gekookte aardappelen als ze nog heet zijn, zodat ze het aroma kunnen absorberen, en laat ze dan afkoelen.
  • Saclà Pesto alla Genovese voegt een heerlijke smaak en kleur toe aan yoghurt, crème fraîche en mayonaise. Meng goed door en gebruik het bij gebakken aardappelen, als begeleider bij salades of als een eenvoudige spread op knapperig brood.
  • Maak een heerlijke kruidenkorst door verse broodkruimels te mengen met Saclà Pesto alla Genovese. Gebruik dit mengsel als topping op vis, zoals zalm, kabeljauw of tonijn. Ook geschikt als topping op kipfilet.
  • Meng Saclà Pesto alla Genovese met balsamico azijn en olijfolie en gebruik het als smaakvolle dressing bij geroosterde paprika’s of aubergines, of simpelweg bij plakken zoetige tomaat.
  • Saclà Pesto alla Genovese is een heerlijke, smaakvolle vulling voor omeletten, zowel puur als gemengd met een lepel vers bereide besciamella.
  • Voeg smaak toe aan vis door er een lepel Saclà Pesto alla Genovese bij te geven. Dit is heerlijk bij makreel.